Spring naar hoofd-inhoud

"Mooie afsluiter van het seizoen".

Nikiya Dams pakte brons bij de duo women.

Louis Cloots werd in het Zweedse Malmö vicewereldkampioen Jiu Jitsu fighting bij cat. -62 kg.

Louis Cloots uit Antwerpen werd in het Zweedse Malmö vicewereldkampioen jiujitsu fighting bij de -62 kg. Na een spannende finale verloor hij van de Fransman Julien Mathieu.

Zijn stadsgenote Nikiya Dams, lid van Ikiji Ryu Antwerpen, behaalde brons bij de duo vrouwen. Ze streed aan de zijde van de West-Vlaamse Marion Decrop met succes haar strijd om het brons.

In het Zweedse Malmö was de loting voor het WK jiujitsu een stevige dobber voor Cloots.
"Er moest stevig gevochten worden. Ik won mijn eerste wedstrijd van de Nederlander Ecco van der Veer, die pakte brons op het WK in 2017. Nadien ging ook de Rus Igor Fillippov, brons op het EK 2018, voor de bijl. De volgende die eraan moest geloven was de Zwitser Julien Schmid, de andere bronzen medaille op het EK 2018. In de grote finale ontmoette ik een oude bekende, de Fransman Julien Mathieu, op het EK 2018 nog vijfde. Na een nagelbijter moest ik vrede nemen met het zilver", blikt Cloots terug.

Met dit toernooi wordt er een uitstekend jaar afgesloten voor de topsporter van de Antwerpse club Ikiji Ryu. Goud op de Grand Slam van Parijs, goud op het Europees kampioenschap, goud op de Grand Slam van de Balkan en nu zilver op het WK.

Voor Nikiya Dams was het haar eerste aantreden bij de grote namen. "Het was de eerste keer dat Marion en ik mochten meedoen op het WK senioren. We wisten dat we het waard waren om er te staan, maar we schatten onze kansen niet hoog in aangezien we nog maar 18 en 19 jaar zijn en moesten kampen tegen de toppers. De eerste wedstrijd verliep heel vlot en we voelden dat we in vorm waren. We verloren daarna een wedstrijd tegen de huidige wereldkampioenen, wat natuurlijk jammer was. Zo belandde we in de finale voor het brons tegen Thailand, deze wonnen we. Het moment dat ik de punten zag, was ik ontzettend blij. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt. Alles waar ik voor had gewerkt kreeg eindelijk een positief gevolg. Deze bronzen medaille was een zeer mooie afsluiter van het seizoen. Het geeft ons de goede moed om aan het volgende te beginnen", aldus de jonge Dams.

STEFAN VAN DE WEYER - uit het Het Laatste Nieuws, Wo. 28/11/2018, p. 28